Uganda - Hiphop og kostskole

Breakdance event i Kampala ved Breakdance Project Uganda. Foto af Lisbeth Kristine Olesen
Breakdance event i Kampala ved Breakdance Project Uganda. Foto af Lisbeth Kristine Olesen
Hihopperne Burney Mc og Nelly-Sade Saint til radiointerview ved Radio HOT 100. Foto af Lisbeth Kristine Olesen
Materialerne bilver genbrugt! - Kvinde i Kisoro syer her en kurv af bananpalme og strimler fra en plastiksæk. Foto Lisbeth Kristine Olesen
Dreng med hjemmelavet løbehjul i bjergene udenfor Kisoro. Foto af Lisbeth Kristine Olesen
En mand sidder her udenfor et hus i Kisoro og lytter radio. T-shirten er printet med et billede af Ugandas president, Yoweri Museveni, som kaldes M7 i daglig tale. Foto af Lisbeth Kristine Olesen
Boda boda-chauffør i Kisoro. Foto af Lisbeth Kristine Olesen
Jordnødderne pilles - hér af ældre kvinde i Kisoro. Foto af Lisbeth Kristine Olesen
En piges frisure på Shalom Foundation Nursery and Primary School i Kisoro. Foto af Lisbeth Kristine Olesen
Hiphopperen Cyno Mc ved optagelse af musikvideo. Foto af Lisbeth Kristine Olesen
Rapgruppen Luga Flow Army optager musikvideo til deres sang 'Kikola Sense'. Foto af Lisbeth Kristine Olesen
Hiphoppere til interview på TV stationen Record TV under showet 'Swinging Beats' i Kampala. Foto af Lisbeth Kristine Olesen
Rapperen Fasie til højre sammen med hendes søster, designeren Zubie. Foto af Lisbeth Kristine Olesen
Rapperen Fasie her iført den traditionelle klædedragt gomesi. Foto af Lisbeth Kristine Olesen
Der spilles på et traditionelt musikredskab, som minder om en violin. Foto af Lisbeth Kristine Olesen
Kulisse for optagelse af musikvideo med hiphopgruppen Luga Flow Army i Kampala. Foto af Lisbeth Kristine Olesen

Hiphoppere og kostskoleliv

Indsamlet af antropolog Lisbeth Kristine Olesen i 2012 og etableret på Moesgård Museum i 2013.

Oli steady?

- Sådan hilser hiphopperne i Kampala på hinanden med et slang, som kan oversættes til "Er du stabil?". Udtrykket er et mix af engelsk og det lokale sprog Luganda - ligesom livet som hiphopper i hovedstaden Kampala på mange måder er et mix af vestlig indflydelse og den lokale, ugandiske kultur.

Denne UNESCO Samling fra Uganda er opdelt i to hovedemner. Den ene del har fokus på hiphopkultur i Kampala, hvor den anden del tager udgangspunkt i dagligdagen på en kostskole i provinsbyen Kisoro i Sydvestuganda.

Til hip hop - temaet er der udviklet mange spændende aktiviteter: lav din egen musikvideo, gi´den gas som breakdancer, rap på boombox, skriv lyrik, lav print på T-shirts, arranger en musikfestival, prøv en gomesi...Der medfølger CD ér med musik og beats, DVD ér med breakdanse, en boombox, tøj, acessories mv., så elever på især mellemtrin og udskoling afprøve sig som rapmusiker eller breakdancer.

 

Bite?

- Sawa sawa!, svarer man, når nogle spørger én "Bite?" - hvordan går det? - på sproget Rufumbira i Sydvestuganda. Den mindre by Kisoro ligger for foden af Virunga-bjergkæden, som deles mellen Uganda, Rwanda og DR Congo. I dette område bor Batwa-folket, et pygmæfolk som indtil 1990 boede og levede i regnskovene omkring Virunga-bjergene. I Kisoro ligger skolen Shalom Foundation Nursery and Primary School, som fungerer både som dagskole, men også som kostskole for børn, der bor på skolen. På skolen går flere elever, der er af Batwa-stammen. Gennem genstandene fra Kisoro får vi et indblik i, hvordan det er at bo som elev på kostskolen, men også i hvordan det er at være en ung Mutwa (ental for en person af Batwa-folket).

UNESCO samlingen fra Uganda giver et indblik i, hvordan det er at være ung i et et afrikansk udviklingsland. Intentionen med denne samling er at vise, hvad ugandisk kultur også kan være.

 

Samlingen består af 4 kasser: Kasse 1 med genstande fra hiphopperne i Kampala, kasse 2 omkring kostskolelivet i Kisoro i Sydvestuganda, kasse 3 består af en række typiske ugandiske genstande samt få "hiphop-genstande", og kasse 4 indeholder ugandiske musikredskaber.

Her kan du gå videre til samlingens særlige hjemmeside